Med glädje och iver

 

Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Tollaren är en pigg, energisk och mångsidig ras som vill göra mer än bara gå promenader i skogen. En mångsidig jakthund som används som en apporterande fågelhund som även ska locka in sjöfågel inom skotthåll. Såhär skriver  Tollarklubben om rasen:

"Envis, intelligent, arbetsglad, lättlärd, rolig, krävande, pigg, glad, viljestark, slug, intensiv, lurig och reserverad. Ja, detta är bara några av de beskrivningar som man hör om ”tollaren", den minsta av våra retrieverraser.

Nova Scotia Duck Tolling Retriever är en förhållandevis ny ras i Sverige. Den första kom hit 1984, men i hemlandet Kanada går historien så långt tillbaka som till mitten av 1600-talet. Tollaren är liksom alla andra retrievers en jakthund, framavlad att apportera döda och skadade fåglar. Men tollaren skiljer sig från övriga retrievers i och med att den även är avsedd att användas i ytterligare ett moment. Den lockar fåglarna inom skotthåll och det är detta som kallas tolling.

Tollarna är dock oerhört mångsidiga och har visat sig fungera mycket bra även i andra jaktsammanhang, framförallt som eftersöktshundar, men även i stötjakt.

På lydnads- och brukstävlingar har tollarna lyckats mycket bra och på senare år har antalet hundar ökat kraftigt i denna typ av hundsportsarrangemang. Agility och flyball är andra grenar som tollaren enligt många är som ”klippt och skuren” för."


Är du intresserad av rasen är det viktigt att läsa på, Tollarklubben har massor av bra information för dig som är nyfiken!

 

Post